Vatikan’dan Müslümanlara Çağrı

3 Eylül 2010 Cuma


Haber:  Vatikan'dan Müslümanlara Çağrı Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu (PDDK), her yıl ramazan ayının sonlarına doğru Müslümanlara hitaben yayımladığı mesajını bu kez, farklı inançlara mensup kesimler arasındaki şiddetle mücadele konusuna ayırdı. PDDK Başkanı Kardinal Jean-Louis Tauran’ın imzasıyla “Hristiyanlar ve Müslümanlar: Farklı dinlerin inananları arasındaki şiddetin üstesinden gelmek için beraberce mücadele” başlığıyla yayımlanan 6 paragraflık mesajda, söz konusu şiddetin “en azından dünyanın belirli bölgelerinde maalesef son derece aktüel” olduğu ifade edildi.
Müslümanlara “Bu ay boyunca sizler dua etmek, oruç tutmak, ihtiyaç sahiplerine yardım, akrabalık ve dostluk bağlarını güçlendirme gayretinde oldunuz. Tanrı bu çabalarınızı karşılıksız bırakmayacaktır” diye seslenilen mesajda, farklı dinlerin müntesipleri arasındaki şiddetin, PDDK ve Mısır’daki Ezher Üniversitesi’nin birlikte oluşturdukları Karma Diyalog Komitesi tarafından 23-24 Şubat 2010′da Kahire’de yapılan toplantıyla da ele alındığı hatırlatıldı.
Kahire’deki toplantının sonuç bildirgesine yansıyan kimi hususların Müslümanlarla paylaşmak istendiğine değinilen mesajda, şu ifadelere yer verildi:
“Farklı dinlerin bağlıları arasındaki şiddetin nedenleri arasında, siyasi ya da başka amaçlar uğruna dinin manipülasyonunu, etnik ya da dinsel kimliğe dayalı ayrımcılığı; toplumsal bölünmüşlük ve gerilimleri sayabiliriz. Cehalet, yoksulluk ve az gelişmişlik, sadece dini topluluklar arasında değil, cemaatlerin kendi içinde de doğrudan ya da dolaylı biçimde şiddeti besleyen unsurlar arasındadır. Bu tür durumlara tüm toplum yararına çare bulunması için sivil ve dini otoritelerin katkılarını sunmalarını diliyoruz. Sivil otoriteler, şiddetin faillerine ve teşvikçilerine karşı, hukukun üstünlüğünü sağlayarak gerçek adaleti temin etmelidirler.”

0 yorum: